fbpx

Wat is een holding BV en hoe richt dit op?

Heb je een grote onderneming en wil je de bedrijfsrisico’s spreiden? Dan kan het verstandig zijn om een holding BV op te richten. Een holding staat hiërarchisch boven een werkmaatschappij of meerdere werkmaatschappijen. Het oprichten van een holding heeft verschillende voordelen, zowel qua risicospreiding als op het gebied van fiscale zaken.

In dit artikel bespreken we de volgend onderwerpen:

Holding bv oprichten

Wat is een holding BV?

De holding is een BV die boven een onderneming of meerdere ondernemingen (werkmaatschappijen) staat. De holding wordt ook wel moedermaatschappij genoemd, de werkmaatschappijen zijn de dochterbedrijven. De dochterbedrijven zijn ook BV’s. Lees hier meer over het oprichten van een BV.

Hoe ziet een holdingconstructie eruit?

Een holdingconstructie bestaat uit een holding en één of meerdere werkmaatschappijen. De werkmaatschappij is een BV die de dagelijkse, risicovolle werkzaamheden uitvoert. De holding BV voert geen bedrijfswerkzaamheden uit. In de holding wordt het vermogen beheerd, zoals aandelen, geld of onroerend goed. De andere taken van de holding zijn het houden van aandelen in andere vennootschappen, managementwerkzaamheden, beleggen en het opbouwen van pensioen.

Oprichten holding BV: hoe werkt het?

Heb je meerdere BV’s, dan kan het verstandig zijn om deze vanuit één punt aan te sturen. Dat is de holding. Je kunt dan de loonadministratie regelen vanuit één BV en de kapitaalstromen tussen de verschillende BV’s zijn makkelijker te beheren. Bovendien kun je je waardevolle activa en risicovolle activiteiten scheiden. Gaat er iets mis met het risicovolle deel van het bedrijf, dan leidt dat niet meteen tot faillissement van de hele onderneming.

Het oprichten van een holding BV met een werkmaatschappij kan zowel met een bestaande als nieuwe onderneming:

Bestaande onderneming

Indien je bedrijf al bestaat heb je twee keuzes:  zet je eenmanszaak om naar een holding bv en werkmaatschappij of richt een nieuwe holding BV en werkmaatschappij op en neem je eenmanszaak over met je nieuwe werkmaatschappij.

Eenmanszaak omzetten naar een holding BV:

  1. Wanneer je er voor kiest om je eenmanszaak om te zetten naar een holding BV en werkmaatschappij is de eerste stap om bij de notaris een holding bv op te richten. De waarde van de aandelen van de nieuwe holding BV wordt betaald met de inbreng van bezettingen en schulden van je eenmanszaak. Deze worden opgenomen in de inbrengakte door de notaris.
  2. Vervolgens moet je vanuit de holding BV een werkmaatschappij oprichten. De waarde van de inbrengakte kan dan worden gebruikt om de aandelen van de nieuwe werkmaatschappij te betalen. Hiervoor moet er weer een nieuwe inbrengakte opgesteld worden. De werkzaamheden van je onderneming worden vanaf nu uitgevoerd vanuit de nieuwe werkmaatschappij.

Oprichten holding BV en werkmaatschappij en overnemen eenmanszaal:

  1. In dit geval richt je eerst een holding BV en werkmaatschappij op en betaal je de aandelen met geld.
  2. Vervolgens neem je je oude eenmanszaak over via de werkmaatschappij. De bezetting en schulden zijn dan van de nieuwe werkmaatschappij.
  3. Om het proces compleet te maken kan je de eenmanszaak beëindigen en vanuit je werkmaatschappij je werkzaamheden voortzetten.

Nieuwe onderneming

  1. Wanneer je nog geen onderneming had, kan je bij de notaris een holding BV oprichten.
  2. Vanuit de holding BV kan je vervolgens de werkmaatschappij oprichten.
  3. De notaris schrijft de holding BV en werkmaatschappij in bij het KvK handelsregister en registreert je als UBO.

Wat kost een holding BV oprichten?

De opstartkosten van een holding zijn laag, want je bent sinds 2012 niet meer verplicht om startkapitaal in te leggen. Je moet wel rekening houden met zo’n € 1000,- aan notariskosten, want er moet onder andere een oprichtingsakte opgesteld worden. Ook de accountantskosten kunnen oplopen. Je fiscale zaken moeten door een accountant god ingericht worden.

Tussenholding BV

Er word vaak voor een tussenholding BV gekozen wanneer er samen gewerkt word met andere ondernemers. Hierbij zijn de holding BV’s van de ondernemers samen aandeelhouders van de tussenholding. De ondernemers hebben dan zeggenschap over de de tussenholding en ligt het risico bij de werkmaatschappij.

tussenholding

Voordelen van een holding BV oprichten

  • Minder risico:
    Als ondernemer ben je eigenaar van de holding. De holding is eigenaar van de werkmaatschappij. Zo spreid je de risico’s binnen je bedrijf. Je plaatst belangrijke onderdelen van je vermogen in de holding en de bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd door de werkmaatschappij. Gaat de werkmaatschappij failliet? Dan is je vermogen nog altijd veilig in de holding.
  • Fiscale voordelen:
    Aan de holding zijn verschillende fiscale voordelen verbonden. Door de deelnemingsvrijstelling kan de winst van de werkmaatschappij bijvoorbeeld belastingvrij worden doorgesluisd naar de holding. Deze winst is dan alleen belast bij de werkmaatschappij. Als de holding minimaal 95% van de aandelen van de werkmaatschappij bezit, kunnen de BV’s bovendien een fiscale eenheid vormen. Dat kan belastingvoordeel opleveren.
  • Pensioenopbouw regelen:
    Als ondernemer kun je je pensioen in de holding opbouwen. Gaat het bedrijf failliet? Dan komt je oudedagsvoorziening niet in gevaar.
  • Lenen vanuit de holding:
    Heb je een persoonlijke holding, dan kun je jezelf een hypotheeklening uit de holding verstrekken. Je kunt zo buiten de bank om een hypotheek regelen en je hoeft de bank ook geen rente te betalen. De rente betaal je aan je holding en die kun je aftrekken bij je inkomstenbelasting.
  • Meer flexibiliteit:
    Met een holding heb je meer flexibiliteit, omdat je zaken binnen je bedrijf beter kunt scheiden. Je maakt verkoop of overname van losse bedrijfsonderdelen bijvoorbeeld makkelijker.
  • Bedrijfsstructuur wordt inzichtelijk:
    Wil je meerdere BV’s oprichten, dan biedt de holding een heldere bedrijfsstructuur. De holding houdt de aandelen van je BV’s en je kunt gebruik maken van de fiscale faciliteiten van de holding BV.

Hoe noem je je holding BV?

Als je een holding opricht, is het belangrijk om die niet je eigen naam te geven. Dit is een veelgemaakte fout. Een holding wordt vaak geregistreerd op je woonadres en je cijfers zijn openbaar. Het is voor je eigen bescherming daarom belangrijk om een neutrale naam te kiezen, die niet automatisch aan jou als persoon gekoppeld is.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews