fbpx

Eigen bedrijf starten in 16 stappen

Een eigen bedrijf starten is niet alleen spannend, maar er komt ook veel bij kijken. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je officieel van start gaat, zodat alle randvoorwaarden goed zijn geregeld. Van het bepalen van je aanbod tot het opzetten van je bedrijfsadministratie: als je deze 16 stappen neemt, maakt je bedrijf een vliegende start. Lees ook ons artikel over ‘Eigen bedrijf starten ideeën‘ voor meer inspiratie.

  1. Onderzoek waar markt voor is en wat bij je past
  2. Maak een financieel plan
  3. Kies de juiste rechtsvorm
  4. Bedenk een naam voor je bedrijf
  5. Voer een concurrentieanalyse uit
  6. Schrijf een ondernemingsplan
  7. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
  8. Zorg dat je aan alle wettelijke eisen voldoet
  9. Open een zakelijke rekening
  10. Regel je verzekeringen en pensioen
  11. Zet een overzichtelijke administratie op
  12. Maak gebruik van aftrekposten
  13. Bedrijfssoftware aanschaffen
  14. Laat een website maken
  15. Aan de slag met marketing en sales
  16. Netwerken

Stap 1: Onderzoek waar markt voor is en wat bij je past

Een eigen bedrijf starten begint natuurlijk met het ontwikkelen van een product of dienst. Het is heel belangrijk om eerst te onderzoeken waar de markt behoefte aan heeft. Je kunt nog zo’n leuk idee hebben, als er niemand op zit te wachten, heeft het geen toekomst. Doe daarom eerst goed marktonderzoek: naar je doelgroep, de omvang van je doelgroep, de behoeften van je doelgroep en de manieren waarop jouw bedrijf zich kan onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.

Ben je een echte ondernemer?

Een ander belangrijk startpunt ben je zelf. Heb je oprechte passie voor de dienst of het product dat je aanbiedt? Ben je geschikt voor het ondernemerschap en de onzekerheid die daarbij komt kijken? Ondernemen is hard werken, dus vraag je altijd af: is dit waar ik meer dan fulltime mee bezig wil zijn? Wil je meer inzicht in jezelf en je kwaliteiten krijgen, test dan je ondernemersvaardigheden.

Stap 2: Maak een financieel plan

Deze stap is niet voor elke onderneming even belangrijk. Het hangt af van het soort bedrijf dat je start. Tekstschrijvers of consultants kunnen hun werk prima doen met een alleen een laptop en telefoon. Daar zijn weinig investeringen voor nodig. Ga je zelf een fysiek product ontwikkelen, dan is het waarschijnlijk wel noodzakelijk om investeerders en startkapitaal te vinden. Maak een goed financieel plan, dat weergeeft hoe je je bedrijf wilt financieren (bijvoorbeeld door een private equity financiering).

Stap 3: Kies de juiste rechtsvorm

Het kiezen van de juiste rechtsvorm voor je bedrijf is van groot belang. Ga je voor een eenmanszaak of voor een bv? Beide opties hebben voor- en nadelen en hangen af van het soort onderneming dat je wilt beginnen. Als je minder dan 150.000 euro winst per jaar maakt, is een eenmanszaak vaak de voordeligste optie. Maar ook zaken als aansprakelijkheid en de aanwezigheid van partners in het nieuwe bedrijf zijn belangrijke overwegingen. Zet de voor- en nadelen daarom goed op een rijtje, denk daarbij ook alvast na over de toekomst en maak zo de beste keuze voor je bedrijf.

Stap 4: Bedenk een naam voor je bedrijf

Je product of dienst zijn bekend, je doelgroep is in kaart gebracht en je kent de branche waarin je bedrijf gaat opereren. Nu is het zaak om een bedrijfsnaam te kiezen die perfect aansluit bij al die zaken. Geen gemakkelijke klus, en belangrijker dan je misschien denkt. Want juist een aantrekkelijke bedrijfsnaam kan meteen zorgen voor interesse bij de doelgroep én zorgen dat jouw product of dienst blijft hangen. Vind je het lastig om een pakkende bedrijfsnaam te bedenken? Hier zetten we honderden bedrijfsnamen voor je op een rij die dit proces makkelijker maken.

Stap 5 Voer een concurrentieanalyse uit

Je hebt een idee voor een product of dienst, maar weet je ook wie je concurrenten zijn? We adviseren beginnende ondernemers daarom altijd een concurrentieanalyse uit te voeren. Hierin identificeer je concurrenten en markttrends. Dit helpt je jouw eigen producten en diensten te verbeteren, een effectieve marketingstrategie te ontwikkelen en geeft je een benchmark voor je potentiële bedrijfsgroei. Dit kun je gebruiken als input voor je ondernemingsplan.

Stap 6: Schrijf een ondernemingsplan

Je idee staat en je hebt je rechtsvorm bepaald. Mooi! Dan is het nu tijd om een ondernemingsplan te schrijven, dat ervoor gaat zorgen dat je je plannen succesvol uitvoert. Een ondernemingsplan schrijven is niet verplicht, maar het helpt je wel om je focus te bepalen. Hoe beter je voorbereiding, hoe groter de kans op een florerend bedrijf.

Een schets van je onderneming

In je ondernemingsplan beschrijf je hoe jouw onderneming eruit gaat zien. Het bevat vaak een product- of dienstbeschrijving, je onderscheidend vermogen, de rechtsvorm, je positionering, marktinformatie, de concurrentie, een marktschets en de doelgroep. Ook de financiële onderbouwing is onmisbaar. Inspiratie nodig? Hier vind je 14 voorbeelden van een ondernemingsplan.

Stap 7: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Nu je een naam en een rechtsvorm hebt gekozen, is het tijd om officieel je eigen bedrijf te starten en je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost je eenmalig 50 euro en je kunt eenvoudig online een afspraak maken. Je hoeft je niet apart aan te melden bij de Belastingdienst, de KvK geeft je gegevens zelf door. Zodra de Belastingdienst je als btw-ondernemer heeft opgenomen, krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. De kosten van het inschrijven in de KvK zijn eenmalig 75 euro.

Stap 8: Zorg dat je aan alle wettelijke eisen voldoet

Je hebt ze vast wel eens gezien bij het televisieprogramma Ik vertrek. Mensen die met een goed idee naar het buitenland vertrekken en er ter plekke achter komen dat voor het runnen van die stroopwafelkraam toch echt een bakkersdiploma nodig is. Ook in Nederland kun je tegen dit soort zaken aanlopen. Breng daarom in kaart of je bepaalde diploma’s of certificaten moet behalen voor het uitoefenen van je werk. Voldoet je bedrijfspand aan de regels? Mag je je wel vestigen op die plek of zit het bestemmingsplan in de weg? Vraag je gemeente om informatie, zodat je aan alle wetten voldoet.

Stap 9 Open een zakelijke rekening

Voor het betalen van kosten en innen van facturen raden we aan om een zakelijke rekening te openen. Een zakelijke rekening is niet volgens de wet verplicht voor eenmanszaken. In de algemene voorwaarden van de meeste banken staat echter dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Daarnaast staat het professioneler voor klanten en is het verstandig om je privé- en zakelijke geldstromen te scheiden. Lees ook onze blogpost over het openen van een zakelijke rekening. Een zakelijke creditcard is eveneens praktisch.

Stap 10: Regel je verzekeringen en pensioen

Niet het meest spannende onderdeel van het ondernemerschap, maar wel belangrijk bij het starten van je eigen bedrijf: zorg dat je goed verzekerd bent. Een aansprakelijkheidsverzekering is bijvoorbeeld aan te raden en mogelijk wil je ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Als ondernemer voorzie je uiteraard in je eigen pensioen, dus win ook daar goed advies over in. Ondernemen is altijd een risico, maar de grootste risico’s kun je prima afdekken.

Stap 11: Zet een overzichtelijke administratie op

Ook zo’n punt waar geen ondernemer warm van wordt, maar wat wel onmisbaar is: het opzetten en bijhouden van je administratie. Zorg ten eerste dat je goede algemene voorwaarden hebt, zodat voor jou en je klant duidelijk is wat je rechten en plichten zijn. Regel zakelijke bankrekeningen. En ga daarnaast aan de slag met de eisenlijst van de Belastingdienst voor je bedrijfsadministratie. De Belastingdienst eist bijvoorbeeld dat je je facturen, kasboek, contracten, urenadministratie, reisadministratie, omzetbelastingpapieren en bedrijfscorrespondentie in je administratie opneemt. Hier vind je er meer informatie over. Het is ook verstandig om (jaarlijks) een balans op te stellen voor je bedrijf. Verwacht je minder dan € 20.000 omzet per kalenderjaar te maken? Dan kan de kleineondernemersregeling een interessante regeling voor je zijn.

Stap 12 Maak gebruik van aftrekposten

Als startende en/of kleine ondernemer kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Deze worden niet allemaal automatisch van je winst afgetrokken. We adviseren daarom om proactief te onderzoeken welke aftrekposten interessant voor je zijn. Gelukkig hebben we voor je een blogpost over aftrekposten voor ondernemers geschreven.

Stap 13: Bedrijfssoftware aanschaffen

Een nieuwe onderneming starten kan lastig zijn in het begin. Het aanschaffen van de juiste bedrijfssoftware zoals een CRM-systeem kan je helpen om een goede start te maken. Maak hierin een weloverwogen keuze welke software je echt nodig hebt en ook past bij jouw bedrijf.

Stap 14 Laat een website maken

Een bedrijf kan niet zonder een website. Zo is je website ten eerste het visitekaartje van je bedrijf. Potentiële klanten bezoeken meestal je website voordat ze in zee met je gaan. Daarnaast kan je website een groot acquisitiekanaal zijn. Miljoenen keren per dag zijn mensen in Google op zoek naar diensten of producten. Met een goede online marketing strategie kun je daar ook een graantje van meepikken. Lees daarom onze blogpost over het maken van een website.

Stap 15: Aan de slag met marketing en sales

Alle voorwaarden om succesvol je eigen bedrijf te starten zijn geregeld. Nu is het tijd om echt aan de slag te gaan. Het belangrijkste doel: klanten werven. Ontwikkel samen met een expert een goede website, bepaal je marketing- en salesstrategie en je merkstrategie en zet een sterke (online) marketingcampagne op. De eerste concrete stappen op weg naar een groeiend klantenbestand.

Stap 16: Netwerken

Als je je eigen bedrijf wilt beginnen is de kans aanwezig dat je nog geen netwerk hebt in de branche. Probeer zo vroeg mogelijk relaties op te bouwen met andere ondernemers, leveranciers en potentiële partners. Begin laagdrempelig, stuur een LinkedIn connectie verzoek, mailtje of reageer op een blogpost. Toon je oprechte interesse in deze partijen en je netwerk zal vanzelf groeien. Deze relaties kunnen een belangrijke reden worden waarom jouw bedrijf succesvol zal worden.

Ben je geïnteresseerd in het beginnen van je eigen webshop of wat de kosten zijn voor het beginnen van je eigen bedrijf, lees dan gerust verder. Denk er daarnaast ook over om een bedrijfsfilm te maken, om je doelgroep te kunnen bereiken.

De auteur

Redactie Brandio

Brandio is een marktplaats waar je ‘brandable’ bedrijfsnamen kunt kopen bedacht door creatieve professionals. De namen zijn betaalbaar en altijd inclusief bijbehorende domeinnaam en logo. Het bespaart je zowel tijd als geld in vergelijking met je naam laten bedenken door een reclamebureau

Klanten waarderen ons met:
★★★★★
4.6 / 5 - 20 reviews