Inhoudsopgave
- Goede bedrijfsnaam bedenken in 2025
- Wat is een goede bedrijfsnaam?
- 7 essentiële stappen die je moet doorlopen voor een succesvolle bedrijfsnaam
- Zelf een bedrijfsnaam verzinnen met deze 8 creatieve tips
- Een bedrijfsnaam laten bedenken door een bureau
- Je definitieve bedrijfsnaam kiezen
- Hoe maak je van je bedrijfsnaam een visueel aantrekkelijk beeld?
- Bronnen
Heb je ooit een bedrijfsnaam gehoord en gedacht: ‘Had ik die maar bedacht!’? Het goede nieuws is dat jij ook zo’n pakkende en jaloersmakende naam kunt creëren. Het bedenken van de perfecte bedrijfsnaam hoeft niets te kosten, behalve tijd en creativiteit. Tijd is een kostbare investering, maar met de juiste aanpak kan het leiden tot een naam die zowel onvergetelijk als betekenisvol is.
In dit artikel delen we waardevolle tips en stappen die je zullen begeleiden bij het vinden van die unieke bedrijfsnaam. Of je nu start met een blanco pagina of al een paar ideeën hebt, deze strategieën zullen je creatieve proces verrijken en je helpen om een naam te kiezen die resoneert en blijft hangen.
Wat is een goede bedrijfsnaam?
Voordat we je uitleggen welke stappen je moet volgen om een succesvolle bedrijfsnaam te creëren, moeten we eerst definiëren wat een goede bedrijfsnaam is. Een goede bedrijfsnaam voldoet aan de volgende 10 punten.
- Uniek en onderscheidend. Een bedrijfsnaam moet zich onderscheiden van concurrenten om op te vallen in een drukke markt. Volgens Kohli en LaBahn (1997, Creating Effective Brand Names) is onderscheidend vermogen belangrijk om merkverwarring te voorkomen.
- Associatie bedrijfsnaam. Een goede bedrijfsnaam zorgt ervoor dat iemand direct een beeld heeft van wat je doet of wat je aanbiedt. En dit nog voordat jij iets hebt hoeven te vertellen. De naam moet aansluiten bij de waarden, interesses of behoeften van de beoogde doelgroep. Namen die relevant zijn voor de doelgroep vergroten merkloyaliteit (Aaker, 1991, Managing Brand Equity).
- Positieve connotatie. Als je merk een positieve associatie oproept bij mensen, dan kan dit de merkperceptie verbeteren (Keller, 1993, Conceptualizing, Measuring, and Managing Customer-Based Brand Equity). Dit kan leiden tot een hogere merkloyaliteit en hogere bereidheid een premium prijs te betalen. We raden ook aan om negatieve woorden in je bedrijfsnaam te vermijden, want die kunnen leiden tot een negatieve associatie.
- Eenvoudig te onthouden. Bedrijfsnamen die kort en eenvoudig zijn, blijven beter hangen in het geheugen van consumenten. Studies tonen aan dat korte woorden beter verwerkt en onthouden worden door het brein (Miller, 1956, The Magical Number Seven). Kies dus geen moeilijk te spellen bedrijfsnaam. Ook is het onverstandig om een naam te kiezen waarin expres een spelfout is verwerkt. Goede voorbeelden van eenvoudig te onthouden namen zijn Apple en Nike.
- Gemakkelijk uit te spreken. Namen die eenvoudig uit te spreken zijn, worden vaker gedeeld en zijn toegankelijker voor een breder publiek. Volgens onderzoek van Laham et al. (2012, The Name-Pronunciation Effect) worden gemakkelijker uit te spreken namen positiever beoordeeld.
- Gemakkelijk te spellen. Behalve eenvoudig uit te spreken, moet een goede bedrijfsnaam ook gemakkelijk te spellen zijn. Vermijd daarom bijvoorbeeld koppeltekens en cijfers in je naam.
- Geschikt voor internationalisering. Ook al begin je in Nederland en heb je nog geen plannen met je producten of diensten de grens over te steken, raden we aan om voor een bedrijfsnaam te kiezen die ook goed werkt in het buitenland. Check daarom de betekenis van de naam online. Het is belangrijk om er niet opeens achter te komen dat jouw naam in de andere taal een negatieve connotatie heeft.
- Beschikbaarheid en juridische bescherming. De bedrijfsnaam moet idealiter beschikbaar zijn als domeinnaam en juridisch beschermd kunnen worden. Je wilt exclusieve rechten verkrijgen en juridische conflicten voorkomen.
- Naam is toekomstbestendig. De markt van vraag en aanbod is constant in beweging. Houd dit gegeven in je achterhoofd. Nu bied je misschien enkel nog schoenen aan, maar wellicht dat je in de toekomst wel moet uitbreiden naar een complete kledinglijn. Dit hoeft niet eens te betekenen dat je in een andere branche gaat opereren, maar de vraag van klanten verandert continu. Je wilt niet dat ze denken dat jij enkel maar schoenen verkoopt.
Niet misleidend. Je bedrijfsnaam mag niet misleidend zijn. Noem je bedrijf dus niet koninklijk of duurzaam als dit niet het geval is. Zet ook geen BV achter je bedrijfsnaam als je een eenmanszaak hebt.
7 essentiële stappen die je moet doorlopen voor een succesvolle bedrijfsnaam
Het bedenken van een onderscheidende en aantrekkelijke bedrijfsnaam is cruciaal voor het succes van je onderneming. Daarom hebben wij deze 7 essentiële stappen op een rijtje gezet om een succesvolle naam voor je bedrijf te bedenken:
- Bepaal je bedrijfsidentiteit. Identificeer de kernwaarden, doelen en doelgroep van je bedrijf om een naam te bedenken die deze aspecten weerspiegelt. Onze brand identity guide en ons artikel over brand key model kunnen je hier verder mee helpen.
- Brainstorm creatieve ideeën. Genereer een lijst met potentiële namen door verschillende brainstormtechnieken toe te passen, zoals het combineren van woorden, het gebruik van alliteratie of rijm, en het verkennen van mythologie, literatuur of buitenlandse termen.
- Controleer beschikbaarheid in Handelsregister. Zoek in het Handelsregister om te controleren of je gekozen naam al in gebruik is door een ander bedrijf.
- Evalueer uniciteit en onderscheidend vermogen. Zorg ervoor dat je bedrijfsnaam zich onderscheidt van concurrenten en gemakkelijk te onthouden is voor je doelgroep.
- Check of je bedrijfsnaam makkelijk uit te spreken en te spellen is. Laat andere mensen je potentiële bedrijfsnamen uitspreken en opschrijven. Dan kom je er vanzelf achter of je een goede bedrijfsnaam hebt gekozen. Ook mogelijk ongewenste associaties komen dan naar boven.
- Controleer de betekenis in andere talen. Check of je bedrijfsnaam in een andere taal iets geks of negatiefs betekent. Via AI-tools kun je dit snel controleren.
- Verifieer merk- en domeinnaam beschikbaarheid. Controleer of je bedrijfsnaam niet al als merknaam is geregistreerd en of de bijbehorende domeinnaam beschikbaar is voor je website.
Door deze stappen zorgvuldig te volgen, kun je een sterke bedrijfsnaam ontwikkelen die je onderneming onderscheidt en een solide basis biedt voor succesvolle marketing- en merkstrategieën. Het is ook verstandig om alvast na te denken of je je bedrijfsnaam ook als merknaam wilt gaan gebruiken. Stap 2 is een belangrijk onderdeel van het proces. Daarom zetten we een flink aantal goede tips en punten op een rijtje om je op weg te helpen bij het bedenken van een goede bedrijfsnaam.
Zelf een bedrijfsnaam verzinnen met deze 8 creatieve tips
Dit is de eerste optie die veel ondernemers overwegen. Apple had iedereen toch kunnen verzinnen? Dit mag geen enkel probleem zijn. Vaak worden andere mensen, zoals teamleden, mede-oprichters en familieleden betrokken voor feedback. Wat vaak lastig blijkt: de beslissing. Wanneer hak je de knoop door en wie doet dit? Welke feedback neem je serieus en welke leg je naast je neer? Hieronder acht effectieve tips om een unieke en pakkende bedrijfsnaam te bedenken:
- Combineer woorden. Gebruik relevante woorden uit je branche en combineer ze op innovatieve manieren om een originele naam te creëren. Bekende voorbeelden zijn Microsoft (microcomputer en software), Pinterest (pin en interest) en Snapchat (snap en chat).
- Alliteratie en rijm. Gebruik alliteratie of rijm voor een memorabele en opvallende bedrijfsnaam. Denk bijvoorbeeld aan Coca-Cola, Dunkin’ Donuts en Bakker Bart.
- Mythologie en literatuur. Laat je inspireren door personages, verhalen of concepten uit de mythologie en literatuur om een unieke en betekenisvolle naam te creëren. Zo verwijst Nike naar de Griekse godin van de overwinning, Nikè. Het sportmerk benadrukt hiermee associaties met succes en triomf.
- Buitenlandse termen. Onderzoek woorden uit andere talen die betrekking hebben op je bedrijf en gebruik ze om een exotische en intrigerende naam te creëren. Tasmanic is hier een voorbeeld van.
- Persoonlijke touch. Gebruik je eigen naam of de naam van een familielid of vriend om een persoonlijke connectie met je bedrijf te creëren. Let er wel op dat je bedrijfsnaam niet misleidend is.
- Geografische inspiratie. Baseer je bedrijfsnaam op de locatie van je bedrijf of een plaats die belangrijk is voor je onderneming.
- Anagrammen en letterwoorden. Maak een anagram van relevante woorden of gebruik de eerste letters van verschillende woorden om een uniek letterwoord te vormen. Zo is de merknaam IKEA samengesteld uit de initialen van de oprichter, Ingvar Kamprad (I.K.), en de eerste letters van de boerderij en het dorp waar hij opgroeide, Elmtaryd en Agunnaryd (E.A.).
- Collaboratieve brainstorm. Werk samen met vrienden, familie of collega’s om ideeën uit te wisselen en nieuwe, creatieve bedrijfsnamen te genereren.
Van chaos naar structuur
Laat je tijdens de brainstorm niet beperken door wat voor regels dan ook, die staan je creativiteit alleen maar in de weg. Laat de ideeën maar komen en neem daarbij alle vrijheid om te associëren. Dat levert je ongetwijfeld een boel ideeën op, waar je vervolgens structuur in wilt aanbrengen. Je hebt bijvoorbeeld een aantal namen die lekker klinken, maar die geen betekenis hebben. Of juist een groep namen die heel precies beschrijven wat je doet. Met een mindmap kun je al die groepen en opties mooi visueel samenvatten. Zo’n mindmap kun je lekker ouderwets met pen en papier maken, maar er zijn online ook gratis mindmap tools te vinden.
Maak een eerste selectie
Tijd voor de volgende stap richting je bedrijfsnaam. Het verzinnen van mogelijkheden is niet zo moeilijk, maar het kiezen van de definitieve naam wel. Vraag daarom de deelnemers aan je brainstormsessie om uit jullie mindmap een aantal favorieten te kiezen. Hoeveel dat er zijn hangt natuurlijk af van het totaal aantal namen, maar probeer dit tot 5 à 10 bedrijfsnamen te beperken. Je zult zien dat er vast een aantal namen zijn die meerdere meedenkers op hun lijstje hebben staan. Deze zet je bij elkaar op een zogenaamde shortlist: het definitieve lijstje met kanshebbers.
Voordelen zelf bedenken
- Gratis (als je de uren van betrokkenen niet als kosten ziet).
- Betrokkenheid van verschillende mensen binnen organisatie.
Nadelen zelf bedenken
- Domeinnaam is misschien niet beschikbaar.
- Naam is niet bedacht door een merkexpert die ervaring heeft met dit proces.
- Kan lang duren doordat meer mensen meebeslissen.
Een bedrijfsnaam laten bedenken door een bureau
Dit is de optie die veel bedrijven met budget kiezen. Daarmee leg je de verantwoordelijkheid voor het bedenken van een goede naam neer bij een professional. Dit kan vaak vanaf enkele duizenden euro’s, afhankelijk van wat er wordt opgeleverd: positioneringsdocument, domeinnaam, huisstijl etc.
Hoe werkt een reclamebureau
- Briefing: hier zul je zelf het werk moeten doen om richting te geven aan de bedenkers.
- Brainstorm.
- Bespreken opties voor richting.
- Uitwerken opties / eventueel extra brainstorm.
- Keuze
Bij een bestaande organisatie is het belangrijk om de betrokkenheid van het bedrijf in het proces goed vast te leggen. Anders loop je het risico dat de naam intern geen draagvlak heeft.
Voordelen reclamebureau
- Bedacht door experts die ervaring hebben met het lanceren van succesvolle merknamen.
- Nemen alle wensen met betrekking tot de naam, merk en product mee in het bedenken.
Nadelen reclamebureau
- Hoge kosten (vaak).
- Proces duurt lang.
- Minder betrokkenheid vanuit organisatie.
Wil jij professionele ondersteuning van merkexperts die al tientallen succesvolle bedrijfsnamen hebben gelanceerd in diverse industrieën? Tasmanic heeft al veel bedrijven begeleid in het vinden naar een goede bedrijfsnaam. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Je definitieve bedrijfsnaam kiezen
Na de fase van mogelijke bedrijfsnamen bedenken en verzinnen is het tijd voor de laatste stap, het kiezen van je definitieve naam. Je persoonlijke voorkeur speelt daarbij natuurlijk een rol, maar er zijn nog 3 belangrijke zaken om rekening mee te houden:
- Is de bedrijfsnaam zelf beschikbaar? Je kunt niet zomaar een bedrijfsnaam kiezen die al in gebruik is. Kijk daarom in het Handelsregister van de KvK of de bedrijfsnaam die jij verzonnen hebt niet al door een ander bedrijf gebruikt wordt. Hier lees je meer over het checken van een bedrijfsnaam.
- Is het bijbehorende NL-domein nog vrij? Een website vormt een onmisbaar onderdeel van je business. Voor Nederlandse bedrijven is een NL-domein dat matcht met de bedrijfsnaam dus zeer waardevol. Check daarom zo snel mogelijk bij de Stichting Internet Domein Registratie of jouw domein nog vrij is.
Check de registraties bij het Benelux merkenregister. Als er al een merk geregistreerd is met dezelfde naam in dezelfde branches in het Benelux merkenregister dan kun je beter een andere naam kiezen.
Hoe maak je van je bedrijfsnaam een visueel aantrekkelijk beeld?
Het creëren van een visueel aantrekkelijke bedrijfsnaam begint met het kiezen van een naam die bij je bedrijf past.
Als je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk wilt maken, kun je kiezen voor een logo dat je bedrijfsnaam versterkt. Een logo is een unieke visuele representatie van je bedrijf en het helpt je klanten je bedrijf te herkennen.
Om je bedrijfsnaam verder visueel te versterken, kun je kiezen voor een kleurrijk en opvallend lettertype. Het lettertype dat je kiest, moet uiteraard passen bij de huisstijl en het merk van je bedrijf. Het lettertype moet leesbaar zijn, zodat je bedrijfsnaam goed herkenbaar is.
Je kunt ook een slogan of een tagline gebruiken om je bedrijfsnaam visueel aantrekkelijk te maken. Een slogan of tagline is een korte zin die je klanten helpt je bedrijf te herkennen en geeft een korte samenvatting van wat je bedrijf doet.
Bronnen
Kohli, C., & LaBahn, D. W. (1997). “Creating effective brand names: A study of the naming process.” Journal of Advertising Research, 37(1), 67-75.
Aaker, D. A. (1991). Managing Brand Equity: Capitalizing on the Value of a Brand Name. New York: Free Press.
Keller, K. L. (1993). “Conceptualizing, measuring, and managing customer-based brand equity.” Journal of Marketing, 57(1), 1-22.
Miller, G. A. (1956). “The magical number seven, plus or minus two: Some limits on our capacity for processing information.” Psychological Review, 63(2), 81-97.
Laham, S. M., Koval, P., & Alter, A. L. (2012). “The name-pronunciation effect: Why people like Mr. Smith more than Mr. Colquhoun.” Journal of Experimental Social Psychology, 48(3), 752-756
Vallen de resultaten uit je online marketing tegen?
Vraag onze vrijblijvende performancescan aan en wij vertellen waar het fout gaat.